Etik İlkeler ve Yayın Politikası
* Tüm bilimsel tanımları içeren intihal varyantlarına karşı editoryal önleme yapar ve uygular.
* TOD, bilimsel araştırmalardaki Plagiarism kavramının yanında müzik araştırmalarında yer alan telif bir müzik eserinin herhangi bir bölümünün kanunlarda belirtilen oranda çalıntı yapılması gibi durumlarla ilgili gerekli tüm aksiyonları, önlemleri editöryal olarak alır.
* Makale gönderme sürecinde yazarlardan Etik Kurul İzni için belge ister.
* Müzik araştırmacısının, araştırmasında kullandığı müzik eserleri ile ilgili (gerekliyse) kullanımına yönelik izni, eserin orjinal halinde değişiklik yapmadığına dair beyanı ister.
* Makale ön inceleme ve makale inceleme sürecinde yazarların kendine atıf (self-citiation) yapma gibi etik dışı davranışlarını titizlikle inceler. Kendine atıfta %5 oranının dikkate alır.
* “Hayalet yazar” gibi etik kaygıları titizlikle irdeler.
* Yazarların lisansüstü tezlerinden yayın yapma zorunluluklarını ve akademik terfileri için yayın yapma şartlarını karşılama ihtiyaçları gibi durumları asla editöryal süreçlerde dikkate almaz.
* Yazarların şeffaflığını sağlayacak şekilde yayın kaygısı yaratabilecek durumlarda araştırma verilerini inceler.
* Editörlük görevi olan akademisyenlerden, makale inceleme süreçleri dışında yazarlarla iletişime geçmemeyi taahhüt eder.
* Yayın kurulları, TOD kalitesinin etik ilkelere bağlılığıyla doğrudan ilişkili olduğunu bilir.
* Editör ekibi, TOD'deki rollerinin popülaritelerini artıracak bir faktör olmadığının farkındadır, her üye taahhüdünü verir.
* Etik konularda yazarların kurumlarıyla işbirliği yapar.
* Derginin indekslenmesinin ve popülaritesinin artması, etik ilkelerin uygulanmasına olan sıkı bağlılığını hiçbir zaman değiştirmez.
* Yazarlar, editörler, hakemler ve yayın kurulu üyeleri etik ilkelere uygunluk konusunda bilgilendirilir ve taahhütler istenir.
* Yazarlar, hakemler, editörler ve yayın kurulu üyeleri mazeret olarak etik konuları bilmedikleri için TOD'den ihraç edilirler.
* COPE tarafından literatüre kazandırılan tüm bilgiler, uygulamalar, modeller ve deneyimler paydaşlar tarafından bilinmeli ve uygulanmalıdır.
* Etik sorunlarla ilgili uygulamalarda yaşanan tereddütlerle ilgili olarak; Baş editör başkanlığında, 4 yayın kurulu üyesi ve toplamda 5 kişiden oluşan (gizlilik politikası ile belirlenen) TOD Etik Birimi (TEB) danışmanlık görevini üstlenir. TEB, kararlarının doğruluğunu artırmak için uluslararası etik sorunlarla çalışan kurumlardan tavsiye almalıdır.
* Çift körlemeli hakemlik kavramı bağımsız ve uzman hakemler seçilerek tüm detaylarıyla gerçeğe dönüştürülür, asla söylemde bırakılmaz, uygulanır. Bu durumda Açık Dergi Sistemi'ne kaydedilen inceleme süreci raporları her zaman kayıt/kanıt olarak mevcuttur.
* TOD, müzik araştırmalarının doğasında olan sanat (müzik) ürünlerinin korunması ve sanat (müzik) eserlerine yönelik telif hakları kanunlarının (Türk müziği araştırmaları için Türkiye'de, her araştırmacının müzik araştırmasını yaptığı ilgili ülkede) yasal tüm yükümlülükleri yerine getirmekte, tüm paydaşlarına yönelik açık, şeffaf ve tarafsız etik yaptırımları yapmayı kabul eder.
* TOD, araştırmacı networkünün gelişmesi ve bilhassa Türk organoloji araştırmalarının dünya çapında görünürlüğünün ve yaygınlığının artması vizyonuna katkı için sponsorları (kongreler, sivil toplum kuruluşları, topluluklar) ile işbirliği yapar. Bu süreçte asla ticari kaygı amacı gütmez.
Editörlerin Görevleri
* Editörler, submit edilen bir makalenin tüm etik yönlerini incelemekten sorumludur. Bu sorumluluğu bir başkasına yükleyemez, unutamaz veya yok sayamazlar.
* Editörler, yazarların submit ederken yükledikleri intihal (benzerlik) raporunu da alır ve kontrol ederler. Bu görevi bir asistana veya başkasına devretmez.
* TOD'ne davet edilen yayın kurulu üyelerinin seçiminde önyargı ve kişisel çıkar dikkate alınmaz.
* Bir makale için karar verme süresi sınırlamalarına ilişkin kararını yazara bildirir. Yazara karşı dikkatsiz, kayıtsız ve gereksiz bekletme gibi etik dışı davranışlarda bulunamaz.
* Editör, yazarların ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, dini inancı, etnik kökeni, uyruğu veya siyasi görüşü-felsefesi gibi konulardan bağımsız-hariç olarak sadece makalenin bilimsel içeriği açısından değerlendirmelidir.
* Editör, bir makalenin değerlendirme süreçlerine ilişkin bilgisini kimseyle paylaşmamalıdır. Bilgi ve belgelerin gizliliği konusunda katı bir tutumu olmalıdır.
* Editör, submit edilen bir makaledeki fikir veya materyali kendi araştırma-çalışmaları için kullanamaz.
* Submit edilen bir makalede yazarla çıkar çatışması varsa, editör doğrudan bu makalenin başka bir editöre atanmasını talep etmelidir.
* Editör, herhangi bir etik sorunla ilgili olarak yayıncı ile yazarın kurumları arasında bir soruşturma yürütülmesinde titizlikle kritik bir rol üstlenir.
* Editör, yıllar önce yayınlanmış olsa bile bir yazarla ilgili etik sorunları ortaya çıkarmakla ilgilenir.
* TOD editörlerinden biri TOD'ne makale submit ettiğinde editörlük görevi iptal edilir. Editör olarak başka bir editör atanarak değerlendirme süreci tarafsız bir şekilde yürütülür.
* TOD editörleri, editoryal becerilerini geliştirmek için COPE'nin deneyimlerini ve paylaşımlarını takip etmeli ve Web of Science Academy gibi platformların sunduğu hizmet içi eğitimlere katılmalıdır.
* Editörler, TOD'nin indekslenme durumu ile ilgili doğru bilgileri web sitesine yansıtır. Ancak editörler, indekslerin kendi web sitelerindeki profil sayfası güncellemeleri gibi oluşabilecek durumlarla ilgili kimseye karşı sorumlu değillerdir.
Hakemlerin Görevleri
* Hakem, makalenin gelişmesinde ve editörün kararında çok etkili bir faktör olduğunun farkında olmalıdır.
* Hakemlik için asgari şartın doktora derecesine sahip olmak olduğunu bilir.
* Hakem, bir makaleyi değerlendirmekte yetersiz kaldığında, makaleye başka bir hakem atanmasını istemelidir.
* Hakem, gözden geçirdiği bir makaledeki bilgi ve fikirleri başkalarıyla tartışmamalıdır.
* Hakem, yazı ile ilgili yorumlarında aşağılayıcı, emir verici veya küçük düşürücü ifadeler kullanmamalıdır. Yazarı uygunsuz bir şekilde eleştirmemelidir. Görüşlerini ifade ederken argümanlarla desteklemelidirler.
* TOD'nin inceleme formu çok ayrıntılıdır. Bu form makalenin tüm detaylarını içerecek şekilde hazırlanmıştır. Hakem, bu formda doldurulması gereken alanları “uygundur, iyidir” gibi kısa ve muğlak bir şekilde doldurma halinde olmamalıdır.
* Hakem, yazarın literatürdeki herhangi bir kaynağa kasten veya yanlışlıkla atıfta bulunup bulunmadığını kontrol etmeli ve editörü bu konuda uyarmalıdır.
* Hakem, yazarın kendine atıf yapıp yapmadığını, yazarın kendi çalışmasına veya akademik çevrede bir araştırma grubunun çalışmasına hakim olup olmadığını, önyargılı bir şekilde alıntı yapıp popülerleştirmediğini kontrol etmeli ve bu durumu argümanlarıyla birlikte editöre bildirmelidir.
* Hakem, hakem atanması için uygunluk durumu ve makaleyi ne zaman review edeceğimi editöre bildirmelidir. Derginin iş akışına müdahale edecek ve yazarın değerli zamanını çalacak kadar pervasızca hareket etmemelidir.