Musiki Mecmuasında organolojiye ilişkin yayınlanan makalelerin sistematik analizi

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Musiki Mecmuası- Organoloji makaleleri- Sistematik analiz

Öz

Türk Müziği çalışmalarıyla ilgili organolojik anlamda basılmış bilimsel nitelikte kaynaklar oldukça sınırlıdır. Türk Müziği literatürü açısından döneminin çok önemli kaynaklarından biri olan Musiki Mecmuası Türkiye’nin en uzun soluklu dergisi unvanını taşıyan, musiki süreli yayınları içerisinde 59 yıl boyunca 477 sayı yayımlanmış en çok sayısı olan dergidir. Dönemin önemli süreli yayınlarından Bu çalışmada, Musiki Mecmuasının içerisinde bulunan organolojiye ilişkin sayıların incelemesi yapılmış ve içerikler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda mecmuanın 59 yıllık süre içindeki içeriği ve yazar yorumları hakkında çıkarımlarda bulunulmuştur. Çalışmada metod olarak, Musiki Mecmûaları bilgisayar ortamına aktarılarak, konuyla ilgili nitel bir araştırma yöntemi olan literatür taraması yapılarak tanımlama, keşfetme ve ortaya çıkarma gibi kimi özel bulgulardan yararlanılarak, çoklu bakış açısı geliştirilerek doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Mecmuanın 1. sayısından 472. sayısına kadar organoloji içerikli yazılar okunarak analizleri yapılmıştır. Yapılan bu doküman analizinde organoloji içerikli 41 adet makale saptanmıştır. Bu saptama sırasında yazı içerikleri üzerine tematik analiz yapılarak sonuçlara ulaşılmıştır. Sonuç olarak yayın hayatını elli dokuz yıl sürdüren bu önemli kaynakta yer alan içerikler gerçekten günümüz organoloji çalışmaları için önemli bir kaynak olmaktadır. Mecmuada incelenen yazıların içeriklerinde, Türk müziği organolojisi’nin gelişimine ağırlık verildiği görülmüştür. Bu çalgı içerikli yazılar, dönemin organoloji açısından bilgi eksikliklerini gidermesi açısından görevini yerine getirdiği anlaşılmıştır. Türk müziği tarihinde az sayıda olan bu gibi süreli yayınların daha ayrıntılı incelenip her bir incelenen makalenin bir araştırma konusu olacağı göz ardı edilmemelidir.

Yazar Biyografisi

  • Serkan Çelik, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi

    Doç.Dr. Serkan Çelik; lisans eğitimini Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Temel Bilimler bölümünde tamamladı.1993 yılında TRT kurumunun açtığı sınavda THM ritim saz sanatçısı olarak sınavı kazandı, 11 yıl istisna akdli ritim saz sanatçısı olarak birçok radyo ve televizyon programına katıldı.1994 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarında Öğretim Görevlisi olarak ritim uygulama dersleri vermeye başladı.1999 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halk Müziği Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını bitirdi. 1994-2002 yılları arasında Ege Üniversitesi Türk halk Müziği korosunun şefliğini yaptı .2002 yılında iki adet ‘Vurmalı sazlar’ eğitim metodu (VCD-Yurt içi-Yurt dışı dağıtım) çıkardı.2005 yılında 17. Yüzyıl geleneksel Türk Musikisini icra etmek amacı ile kurulan ‘Cevher-i Musiki’ Türk Musikisi Araştırma ve Uygulama Topluluğunda ritim saz olarak birçok yurt içi ve yurt dışı konserlere katıldı.2007 yılında bir Fransız müzik gurubu ‘La Turchescha’ ile ortak ‘17. Yüzyıl Osmanlı ve Avrupa Saray Müzikleri Araştırma ve Uygulama Projesi’ kapsamında CD çıkartı. Avrupa da cd altı ay Barok Müzik listesinde 1 numarada yerini almıştır.2009 yılında Prof.Dr.Nuran Şahin danışmanlığında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalında Doktorasını tamamlayarak Müzikoarkeolog unvanını aldı. 2005-2007 yılları arasında, Azerbaycan Bakü Üzeyir Hacıbeyov Müzik Akademisinde dünyaca ünlü müzikolog Prof.Dr. Ramiz Zöhrebov’dan “Aspirant Davetli Doktora Öğrencisi” olarak “Zerbi Muğamlar Konusunda” eğitim aldı. Uzmanlık alanları; Geleneksel Türk Halk Müziği, Geleneksel Türk Sanat Müziği, Antik Müzik, Müzik Terapi, Organoloji, Geleneksel Türk Tasavvuf Müziği, Geleneksel Türk Müziği Vurmalı Çalgıları, Rekreasyon ve Yunan Müziğidir. Doktora tez konusu “Apollon ve Müzik” tir. Doktora sırasında, İzmir’in Ahmetbeyli ilçesinde yer alan Anadolu’daki en önemli bilicilik merkezlerinden biri olan “Klaros” ören yerinin Apollon sektöründe yapılan kazılarda çıkan, Apollon tanrısının sol elinde lyra tutan terra kotta figürünlerini inceleyerek, lyra çalgısını tekrar yapıp çalınır hale getirdi. Yaptığı antik çalgı (Hermes Lyra’sı) ile yurt dışında ve yurt içinde birçok konser verdi. Yaptığı çalgı dünyada çalınabilir orijinaline en yakın çalgılarından birisidir. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığının açmış olduğu “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Eğitimlerini” tamamlayarak Müzik Terapisti olan Serkan Çelik’in müzik terapi ve antik müzikle ilgili birçok yayını bulunmaktadır. 2015 yılında Gece Kitaplığından yayınlanan ‘Apollon ve Müzik’ kitabını bastı. 2016 yılında Türkiye’de ilk olarak yazılan ‘Bendir Metodu-1’ kitabını yazdı. Halen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.

    E-mail: scelik55@gmail.com

    Researchgate: https://www.researchgate.net/profile/Serkan-Celik-18 

    Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=HCQBPX0AAAAJ&hl=tr

Yayınlanmış

2024-10-07

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Nasıl Atıf Yapılır

Musiki Mecmuasında organolojiye ilişkin yayınlanan makalelerin sistematik analizi. (2024). Türk Organoloji Dergisi, 1(2), 97-108. https://turkorganolojidergisi.com/index.php/tod/article/view/8